Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim tüm dünyada "Dünya Gıda Günü" olarak kutlanmaktadır. 130'u aşkın ülkenin üyesi olduğu kuruluş, her yıl farklı bir konu seçiyor. Bu yıl yediklerimiz hakkında nasıl daha bilinçli olabileceğimizi ve sağlıklı beslenmek için neler yapmamız gerektiğini öğrenmemizi hedefliyor.
Dünyada 820 milyondan fazla insan, bir başka deyişle yaklaşık her dokuz kişiden biri açlıkla mücadele ediyor. Dünya çapında hastalık ve ölümlere sebep olan sağlıksız beslenme, çok önemli bir risk faktörü haline gelmiştir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmenin herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı olması artık acil bir ihtiyaçtır.
FAO, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer BM kuruluşları ve ortakların iş birliğiyle 10 Yıllık BM Beslenme Eylem Planı'nın (2016-2025) uygulanmasına öncülük etmektedir. BM'nin 2016 yılı Genel Kurulunda duyurulan Beslenme Eylem Planı, dünyadaki açlığın azaltılması ve beslenmenin iyileştirilmesine yönelik ortak eylemlerin güçlendirilmesi ve bu konuda ülkelere destek verilmesi için özel taahhütler içermektedir.
İlimizde bu yıl "Dünya Gıda Günü" Merkez Direkli Köyünde bulunan ilk ve ortaokuldaki öğrencilerle birlikte kutlandı. Bu etkinliğe İl Milli Eğitim Müdür Yrd. Hacı İbrahim BERKİL, Gıda ve Yem Şube Müdürü Arif Taşagiren, Direkli İlköğretim Okul Müdürü Birol Ünal, Gıda Yem Şube Müdürlüğü personeli, öğretmenler ve tüm öğrenciler katılmıştır. Gıda Yem Şube Müdürü Arif Taşagiren tarafından yapılan açılış konuşmasından sonra; öğrencilerin farkındalığının artırılması için "Dünya Gıda Günü" ile ilgili hazırlanan slayt gösterimi sunumu yapıldı.
Öğrencilere, anne-babaları, öğretmenleri ve arkadaşları ve kendilerinin sağlıklı beslenmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için neler yapabilecekleri ile ilgili bilgiler verildi. İyi beslenme alışkanlıklarının çözümün sadece bir parçası olduğu, aynı zamanda bedenen formda ve hareketli bir yaşam tarzınızın olması da gerektiği anlatıldı. Gıda güvenliği, tüketicilerin sorumlulukları, genel hijyen kuralları ve gıdaların saklama koşulları konularında bilgilendirme yapıldı. Bunun yanında gıda israfının önlenmesi farkındalığına vurgu yapıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program sonunda İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ikramlar öğrencilere dağıtıldı.