T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sürü Merada Çoban Karavanda Projesi Kapsamında Karavan Dağıtımı ve Mera Açılışı Yapıldı

Yayın Tarihi : 20.05.2024

Tarımsal faaliyetlerin önemli bir kolu olan hayvancılık, dünyada kırsal kesimde yaşayan insanların ekonomik uğraşılarının başında gelmektedir.

İlimizde TUİK 2023 yılı verilerine 260 bin koyun ve 170 bin keçi varlığıyla toplamda 431 bin küçükbaş varlığı mevcuttur.

İlimizin de içerisinde bulunduğu Teke yöresinde küçükbaş hayvancılık genellikle yörük ailelerle yapılmakta ve dönemsel göç şeklinde sürdürülmektedir. Bölgemiz için kültür mirası olarak görülen küçükbaş yetiştiriciliği ile uğraşanların sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Anadolu kültür mirasımıza sahip çıkmak, yörük kültürünün devamı sağlamak, gıda arz talep dengesini korumak ve en önemlisi de sürdürülebilir hayvancılığın temini için çobanlarımızın refah seviyesinin arttırmak adına Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından “Sürü Merada Çoban Karavanda" projesi hazırlanmıştır. Proje kapsamında küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Yalvaç, Şarkikaraağaç ve Sütçüler ilçemizden 100 baş ve üzeri küçükbaş varlığına sahip 15 hayvan yetiştiricimize çoban karavanı dağıtımı yapılmıştır.

Yapılan törene Isparta Valisi Aydın BARUŞ, Isparta Milletvekili Mehmet Uğur GÖKGÖZ, Isparta Milletvekili Osman ZABUN, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet TUĞRUL, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, Kurum Müdürleri ve çiftçiler katılım sağlamıştır.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin toplam bedeli 4.274.875,00 TL olup, %57'sine denk gelen 2.425.412 TL'sini Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından, %43'a denk gelen 1.849.463 TL'lik kısmı ise faydalanıcı küçükbaş hayvan yetiştiriciler tarafından karşılanmıştır. Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği proje uygulamasında paydaş olarak yer almıştır.

Ayrıca hayvan yetiştiriciliğinde beslenme ve maliyet açısından önemli yere sahip olan meralarımızın otlatma mevsimi açılışı yapılmıştır.

İlimizde 14 yerleşim biriminde, 28.500 dekarlık alanda, yaklaşık 11 Milyon TL maliyetli Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulanmıştır.

Açılışını yaptığımız Belceğiz Köyü merasında proje çalışmalarına 2020 yılında başlanmış olup, toplam 746 dekarlık alanda mera parselleri üzerinde toprak işleme, mera karışım tohumları ekimi, gübreleme ve biçme çalışmaları yapılmıştır. Bunun yanında 3 adet gölgelik, 2 adet içme suyu kuyusu, 2 adet sıvat ve 3.000 m. drenaj kanalı açılımı yapılmış olup, bugüne kadar proje kapsamında 1.285.000,00 TL harcama yapılmıştır.

Mera Islah ve Amenajman Projesi sayesinde; Belceğiz Köyünde 238 ton olan kaba yem üretimi, ıslah çalışmaları sonucunda yaklaşık 1000 tona çıkarılmıştır.

Dağıtımı yapılan karavanların ve Otlatma Mevsimi açılışımızın yetiştiricilerimize hayırlı olmasını temenni ederiz.​