T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Isparta’ da Yaygınlaşan Safran Üretiminde İlk Verimler Alınmaya Başlandı

Yayın Tarihi : 20.11.2024

İlimiz Eğirdir İlçesi'nde yaygınlaşmaya başlayan Safran bitkisinden ilk verimler alınmaya başlandı. Üreticilerimiz Eğirdir Kaymakamı Ömer CİMŞİT ve İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet TUĞRUL tarafından ziyaret edildi.

İlimizde Safran Yetiştiriciliği, 2018 yılında deneme amaçlı Eğirdir ve Aksu İlçelerinde 250 m2 lik alanlarda başlamıştır. İlimizde, Aksu İlçesi'nde 4,5 dekar, Eğirdir İlçesi'nde 1 dekar olmak üzere toplamda 5,5 dekar alanda safran yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Safran, çiçeklerinin kırmızı boyalı makaslı kısımları olan kırmızı stigmalardan elde edilir. Bu stigmalar kurutulur ve daha sonra yemeğe, tatlıya veya içeceğe renk, aroma ve lezzet vermek için kullanılır. Safran üretiminin yapıldığı yerlerde “Kırmızı Altın / Red Gold / Golden Condiment" olarak adlandırılmaktadır.

Safran, boya sanayi (kumaş ve halı ipliklerinin boyanmasında), kozmetik sanayi (parfüm üretiminde), ilaç sanayi (iştahsızlık, bronşit, boğmaca, hazımsızlık, uykusuzluk, kanser vd.) ve gıda sanayi (yemeklerde baharat olarak) olmak üzere dört ana sektörde kullanılmaktadır. Üretilen ürünlerin bu sektörlere toptan ya da perakende olarak satışı yapılmaktadır. İlimizde 5,5 dekar alanda üretimi yapılan safranlardan elde edilen ürün miktarı, sektörün ihtiyacını tam olarak karşılayamadığı için, ürünler iç pazarda değerlendirilmekte ve bireysel olarak satışı yapılmaktadır.​