T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kerevit Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 15.03.2019

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Eğirdir Gölü Tatlısu Istakozu (Kerevit) Sektör Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Isparta'da faaliyet gösteren su ürünleri kooperatiflerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay, İl Müdür Yardımcıları Önder Kaplan ve Ayhan Yaman, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Kubilay, Fakülte Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Osman Çetinkaya, Prof. Dr. Öznur Diler, Prof. Dr. Yıldız Bolat, Prof. Dr. Şengül Bilgin,  Prof. Dr. Levent İzci, ilgili fakülte personeli ve öğrencileri, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Enstitüsü Müdürü Şakir Çınar ve Enstitü personeli, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri ve ilgili kurum personeli, kerevit işleme ve ihracatını yapan sektör temsilcileri ile su ürünleri kooperatifleri yönetici ve temsilcileri katıldı.

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Murat Dolunay'ın açılış konuşmalarıyla başlayan Isparta'nın önemli su ürünleri ihracat kalemlerinden olan tatlısu istakozu olarak da bilinen kerevitle ilgili olarak sektörün sorunlarının ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantı sektör temsilcileri ve su ürünleri kooperatifleri tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.   

İl Müdürü Enver Murat Dolunay yaptığı konuşmasında, Isparta'nın kerevit potansiyeli ve sektörün gelişimi ile ilgili bilgiler vererek "Eğirdir gölünün bir potansiyeli var. Şuanki rakamları yukarı çekmek gibi bir hedefimiz var. Burada bütün sektör paydaşlarının yasaklama, kota ve avcılık konularına azami ölçüde dikkat etmelerini istiyoruz. Çünkü kerevitin bir fenolojisi var ve bunlara dikkat edilmezse rakamları istediğimiz noktalara taşıyamayız. Birbirimizi aşağı çekmek yerine ortak hareket ederek sektörü daha iyi konuma getiririz diye düşünerek bu toplantıyı gerçekleştirdik. Birlikte olursak olumlu neticeler alırız diye düşünüyorum " dedi.

İki oturum halinde düzenlenen toplantının Prof. Dr. Ayşegül Kubilay'ın Başkanlığındaki birinci oturumunda; Prof. Dr. Yıldız Bolat "Kerevit Biyolojisi ve Avcılığı", SAREM (Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü)'den Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mehmet Cilbiz "Türkiye'nin Tatlı Su İstakozu Üretimi ve Küresel Ölçekteki Payı", Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğün'den Su Ürünleri Mühendisi Kısmet Karkın "Su Ürünleri Mevzuatı ve Sektör Sorunlarına Kısaca Bir Bakış" konularında, Sektör Temsilcileri Şahlanlar Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti. Yön. Kur. Bşk. Osman Şahlan ile Merzeci Holding İç ve Dış Tic. A.Ş. Yön. Kur. Bşk. Remzi Merzeci kerevitin toplanması, işlenmesi ve ihracatı, Eğirdir Merkez Su Ür. Koop. Bşk. Ayhan Küçükköse de kooperatiflerin çalışmaları ve karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak sunum ve konuşmalar yapmıştır.

Prof. Dr. Osman Çetinkaya Başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda ise olan Prof. Dr. Yıldız Bolat, Prof. Dr. Öznur Diler, Kısmet Karkın, Murat Ali Güneş, Remzi Merzeci, Ayhan Küçükköse tarafından katılımcılar, kooperatif üyeleri ve sektör temsilcileri ile genel bir değerlendirme yapılarak sektörün sorunları hakkında bilgi alış verişinde bulunulması ve soru-cevap şeklinde toplantı sona ermiştir.

Türkiye kerevit üretiminin yaklaşık % 60'ı Eğirdir Gölü'nden karşılanmaktadır. Eğirdir Gölü'nde 5 ayrı avlak sahasında 402 adet balıkçı gemisiyle 463 balıkçı, su ürünleri avcılığı yapmaktadır.  Gölde kerevit avcılığına izin verilen miktar 330 ton' dur.

İlimizde Kerevit ihracatı için onay numarası alan 2 adet tesis bulunmaktadır. Bu işleme tesislerinden başta İsveç ve Rusya olmak üzere 9 ülkeye 2018 yılı içerisinde 334.794 kg ihracat gerçekleştirilmiş ve 2.482.590 Dolar gelir elde edilmiştir.