T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Çölleşmeyle Mücadele Gününde Başarılı Kadın Çiftçiler Buluştu

Yayın Tarihi : 27.06.2019

Türkiye Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü'nde çok önemli bir etkinliğe başkentte ev sahipliği yaptı.

Ankara'da iki gün süren programa 20 ülkenin Tarım Bakanları, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'ne (UNCCD) akredite 15 ulusal sivil toplum kuruluşu, 50'den fazla yabancı akademiysen ile çok sayıda araştırmacı katıldı.

Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü kapsamında 19.Uluslararası Toprak Kongresi, atölye çalışmaları, fotoğraf yarışmaları ve paneller gerçekleştirildi.

Bu kapsamda; başarılı kadınlar Ankara'da Çölleşme ve Kuraklık ile Mücadele etkinlikleri kapsamında Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Kadınlar Forumunda deneyimlerini ve başarılarının sırrını anlatmanın gururunu yaşadılar.

"Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" proje yarışmasında "Tezekteki Cevher Proje"siyle Türkiye 2.si olmaya hak kazanan İlimiz kadın çiftçilerinden Sevgi Küçüksavlı'nın da katıldığı, "Toprağına Sahip Çıkan Kadınlar" başlığı altında düzenlenen Kadınlar Forumu Kırsalda Kadın ve Aile Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli'nin moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

2018 yılı "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" proje yarışmasında 2060 proje arasından "Tezekteki Cevher Proje"siyle Türkiye 2.si olmaya hak kazanan İlimiz kadın çiftçilerinden Sevgi Küçüksavlı, proje fikrinin nasıl geliştiği ve projesiyle bölge halkına örnek olmak istediğini söyleyerek kendisini destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına teşekkürü bir borç bildiğini dile getirdi.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı İsa Sertkaya'da "uygulamalı örnekler yani başarıya ulaşan kadın çiftçileri görmek bizim için esas hedeftir "diyerek sayılarının daha da çok artması temennisinde bulundu.

Programın 2. bölümünde Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Yapısal Uyum ve Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı tarafından, IPARD Programı Ulusal Kırsal Ağ (UKA) Projesi kapsamında "GÜLANTA (Gül-Lavanta) Farkındalık Atölyesi" çalışması hakkında tanıtım programı gerçekleştirildi.

Proje sorumlusu Dr.Şenay Sevengör tarafından sunumu yapılan programa, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Muhammed Adak, İlimiz Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Fahreddin Gözgün, Kuyucak Lavanta Kokulu Kadınlar Kooperatifi kurucularından Huriye Tezcan, Keçiborlu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Ali Sağdaş, Isparta Genç İşadamları Derneği Başkanı Barış Gümüş katılmış, gül ve lavantanın birlikte Isparta için ne kadar önemli olduğunu bir zamanlar sadece tarım ürünüyken şimdi turizmle daha da bir anlam kazandığını belirterek, proje hakkında bilgiler vermişlerdir.

İlimiz gül bahçelerinden getirilen taze gül yaprakları ve kokuları arasında adeta bir ISPARTA rüzgarı esmiş olup ilimizi temsil etme noktasında emeği geçen katılımcılara teşekkür ederiz.