T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yayla Çileğinin Merkezi Aksu İlçesi

Yayın Tarihi : 18.06.2020

Isparta'nın yüksek rakım ve iklim yapısıyla Aksu ilçesinde yetiştirilen ve yayla çileği olarak adlandırılan çilekler, eşsiz aromaya sahip olmasından dolayı gün geçtikçe daha da çok ilgi görüyor.

Emekli olduktan sonra yaşadığı Isparta Merkezden memleketi Aksu'ya dönerek burada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün teşvik ve tavsiyeleriyle çilek üretmeye başlayan Mehmet Vehbi Çankaya'yı ziyaret ederek sohbet ettik.

Isparta'da yaklaşık 35 yıl tuhafiye sektöründe esnaflık yaptıktan sonra emekli olduğunu, ilk başlarda hobi olarak başladığı çilek yetiştiriciliğinin kendisi için hem tutku hem de iyi kazandığı ticarete dönüştüğünü belirten Mehmet Vehbi Çankaya; "Çilek işine başlamama İlçe Tarım müdürü vesile oldu. Onların bir yıl önce bir çalışması olmuş, misafir olarak gittiğimde bana da önerdiler, bende hobi olarak 500 m olarak düşünmüştüm. Ama onların teşvikiyle daha fazla diktim. Bu işe hobi olarak başlamıştım. Şimdi hobilikten çıktı ticaretini yapıyoruz. Allah bereket versin çokta güzel para kazanıyoruz. Baktım gerçekten güzel bir iş beni de boş bırakmıyor, canımın sıkılmasını da giderdi böylece başladım ve devam ettim.

Bu işe başladıktan sonra şehirden koptuk. Burada eşimle birlikte küçük bir ev yaptık ve orada kalmaya başladık.

Çilek bahçesini kurduktan sonra bu işi çok sevdim. Ben daha ağır işler yaptığım için bu iş bana esnaflıktan sonra bana çok hafif geldi.

Çilek üretimine 2016 yılı Mayıs ayında fidelerini alıp dikimlerini yaparak başladık. Tarım İlçe Müdürlüğü bir arkadaş görevlendirdi onun tavsiyelerine doğrultusunda yapılması gereken diğer işleri tamamladık.

Fideleri ilk diktikten yaklaşık 2,5-3 ay sonra ilk ürünleri almaya başladık. Kasım ayına kadar kar yağana kadar ürün almaya devam ettik.

Burada insanlar halen babadan deden kalma yöntemlerle çiftçilik yapmaya devam ediyorlar. Ben burada yeni teknikler yeni yöntemler uygulamak için Tarım İlçe Müdürünü çok rahatsız ettim ama O bu durumdan mutlu oldu. Çünkü bu işi bu memlekete bir şeyler kazandırmak için yaptım.

Aksu İlçesinde genel olarak Albion diğer adı ile Yediveren diye anılan çilek çeşidi yetiştiriliyor. Aksu Çileğinin özelliği gecelerin soğuk ve gündüzlerin sıcak olması ve aradaki ısı farkından dolayı aroması yüksek olması. Böylece kalsiyum verilmeden de o tat ve kalite yakalanıyor. Çilek tıpkı bir çocuk gibi. İlgisi bakımı bir çocuğa bakar onu büyütür gibi.

Çilekte pazar pek sorunum yok, daha önce esnaftım girişimci birisiyimdir. Isparta Merkez de bulunan birkaç manava ürettiğim çileği gönderiyorum. Diğer üretici arkadaşlarım ise hem kendileri pazarlıyor hem de toptan alım yapan tüccarlara toptan teslim ediyorlar.

Aksu'da Kasım sonuna kadar çilek yetiştirmek açık alanda pek mümkün olmuyor ama tül ile kapatılan tüneller yapıldı ve o tünellerde aralık ayının ortalarına kadar hasat edilebiliyor.

Ekonomiye bir katkıda bulunuyorsak hepimizin çok çalışmamız gerekiyor. Birde deden babadan kalma yöntemleri bırakmamız lazım. Bunun için daha çok ilgilenilmeli, çiftçi bilinçlendirilmeli, bunun için eğitim şart."

Üreticimize şehirden gelip böyle bir girişimde bulunarak çilek üretimi yaptığı, örnek olduğu ve ekonomiye sağladığı katkılar için teşekkür ediyor, kendisine ve tüm çiftçilerimize bol kazançlar diliyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığı dolayısıyla İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da her zaman üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz.