T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Güneykent Kasabasında Süt Hijyeni Eğitimi Yapıldı

Yayın Tarihi : 20.10.2021

İl Müdürlüğümüz tarafından üreticilerimize yönelik olarak "Süt Hijyeni Eğitimi" ve "Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Eğitimi" düzenlenmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Onuncu Kalkınma Planı "Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Öncelikli Dönüşüm Programı" dâhilinde "Gıda Güvenilirliğinin Artırılması" bileşeni altında Birincil Üretim Dâhil, Gıda Arz Zincirinde Yer Alan Üreticilere yönelik olarak "Süt Hijyeni" konulu eğitim ve yayım faaliyetleri kapsamında; Bakanlığımız ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği arasında bir protokol imzalanmıştır.

Söz konusu protokol kapsamında, Güneykent Kasabasında çiftçilere yönelik; tüketicilerin sağlıklı ve güvenilir süte ulaşması amacıyla "Süt Hijyen Eğitimi" ve " Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Eğitimi" düzenlenmiştir.

Eğitimde sağım hijyeni ve kişisel hijyen, sütte bozulmaya neden olan faktörler, çiğ süt kriterleri, çiğ sütün taşınmasında dikkat edilecek hususlar, süt toplama ve nakliyesinde kullanılan alet, ekipman özellikleri ve temizlenmesi, numune alma, uygunsuzluk durumunda yapılacak işlemler hakkında katılımcılara bilgi verildi. Eğitim sonunda kursiyerlere değerlendirme sınavı yapıldı.

Düzenlenen bu tür eğitim çalışmalarıyla, sütün üretimi, toplanması, depolanması ve nakliyesinde çalışanlara öncelikli süt hijyeni eğitimi verilerek üreticilerin bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.