T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kooperatifler Yolu ile Kadınların Güçlendirilmesi Projesi Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 25.08.2022

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün ana faydalanıcısı, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nın eş faydalanıcısı olduğu "Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi" Isparta Yerel Paydaş Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Isparta Vali Aydın Baruş, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, İl Müdürümüz Eyup Adıgüzel, İl Müdür Yardımcısı Bayram Demir, İl Müdürlüğümüz Şube Müdürleri, ilgili kamu kurumları, akademisyenler, yerel yönetimler, kadın kooperatifleri, sivil toplum kuruluşları ve tedarik zincirinde bulunan özel sektör temsilcileri katıldı .

AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen proje, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır, Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ve Isparta Valisi Aydın Baruş'un konuşmaları ile açıldı.

Sürur Kır konuşmasında, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak kırsal alanlarda yaşayan kadınların, kadın üreticilerin ve girişimcilerin ekonomik ve sosyal olarak daha iyi seviyelere gelmesi için çalıştıklarını ifade ederek şöyle devam etti: "Bu doğrultuda Bakanlığımız stratejik amaçlarına uygun olarak yürüttüğümüz pek çok eğitim yayım ve destekleme faaliyetlerinin yanı sıra yürüttüğümüz pek çok proje ve program ile kırsalda kadınlara ulaşmaya çalışıyoruz . Bugün burada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte, projenin önemli faaliyetlerinden biri olan Yerel Paydaş Toplantılarının üçüncüsünü "El Birliği Güç Birliği" sloganı ile Isparta ilimizde gerçekleştiriyoruz" dedi.

Isparta Valisi Aydın Baruş'ta toplantıdaki konuşmasında kadın kooperatiflerine destek olmanın öncelikli görevleri arasında olduğuna vurgu yaparak, "Türk kadını gerek ailenin sağlam temeller üzerinde kurulmasında, gerekse aile hayatının sağlıklı koşullarda idame ettirilmesinde daima eşinin yanında yer alarak bugünün büyük Türkiye'sinin ortaya çıkmasında çok önemli roller üstlenmiştir.

Tarihe damga vuran liderlerin hayatına baktığımızda, yanlarında ya anne olarak ya da eş olarak mutlaka bir kadının bulunduğunu görürüz. Yeni nesillerin yetiştirilmesinde vazgeçilmez bir paya sahip olan kadınlar, bu anlamda bir ülkenin geleceğini inşa eden mimarlardır. Bugün artık toplumsal hayatın her alanında yer alan kadınların ülkelerin ekonomik ve sosyal refah düzeyinin artmasında her geçen gün daha büyük bir pay üstlendiğine şahit olmaktayız. Günümüz dünyasının iktisadi ve sosyal imkânlar bakımından ileri ülkelerine baktığımızda kadının toplumdaki rolünün ne kadar önemsendiğini kolaylıkla görebiliriz" dedi.

Toplantının ikinci bölümünde kooperatifçilik açısından güçlü ve zayıf yönleri açığa çıkarak SWOT analizi ve bu yönleri fırsata çevirecek TOWS analizi yapılacak. Ayrıca Türkiye'ye özgü ekosisteme dayalı büyüme modelinin öğelerini tartışacak ve önerilerde bulunacak teknik çalışma grupları oluşturulacak.

Proje kapsamında gerçekleştirilen yerel paydaş toplantıları, kooperatif yerel ekosisteminde bulunan tüm paydaşların katılımı ile illere özgü kadın kooperatiflerini güçlendirmeye yönelik il yol haritalarının ve faaliyet planlarının hazırlanması, Türkiye'ye özgü ekosisteme dayalı büyüme modelinin ana çerçevesinin yereldeki ilgili tüm paydaşların katılımı amacıyla gerçekleştirilmekte. 2021 tarihinde uygulanmaya başlayan, 30 pilot ilde gerçekleştirilecek ve 30 ay süreyle devam edecek projeyle; kadın kooperatiflerini güçlendirmeye yönelik kooperatifleşmesi konusunda farkındalığın artırılması, kadın kooperatiflerinin teşvik edilmesi ve desteklenmesi yoluyla kadınların güçlendirilmesi hedefleniyor.

Toplantı yapılan konuşmaların ardından oluşturulan çalışma gruplarında, uzmanlar ve kadın kooperatifi üyeleri arasında görüş alış verişinde bulunularak teknik çalışmalar gerçekleştirilmesiyle sona erdi.