T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sütçüler İlçesinde Uygulamalı Ceviz Aşılama Eğitimi Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 22.02.2024

​Isparta İli, Sütçüleri İlçesi Kasımlar Köyü'nde uygulamalı olarak ceviz aşılama eğitimi gerçekleştirildi.

Sütçüler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü  tarafından üreticilerden gelen talep üzerine Kasımlar Köyünde “Yabani Cevizlerde Çeşit Değiştirme Aşısı" eğitimi yapıldı. Eğitimde Yarma, Yonga,  İngiliz dilcikli ve dilciksiz, kabuk altı aşı çeşitleri üreticilere uygulamalı olarak gösterilmiştir.

Üreticilere aşılama teknikleri ve dikkat edilecek hususlar konusunda teorik ve uygulamalı olarak bilgiler verilmiştir. Ceviz aşıları diğer meyve ağaçlarında uygulanan aşılardan yapılış ve zaman olarak farklıdır. Çünkü cevizlerin özsuyu olan juglans maddesi bulunmaktadır. Aşılama da yapacağımız kesimlerde bu özsu aşı kalemlerimize zarar vermekte ve aşının tutumuna mani olmaktadır. Bu nedenle aşı yapılış tarihinden en az 15 gün önce anaçlarda aşı yerlerinin kesimi yapılarak bu suyun akıtılması gerekir. Ceviz aşısında  kallus oluşumu yani aşının tutması için ortalama 25 derece sıcaklık bulunması gerekir. Gece gündüz sıcaklık farkının 10 dereceden fazla olmaması gerekir. Bu sebeple nisan-mayıs ayları aşı için hava sıcaklığı da dikkate alınarak tercih edilebilir.

Üreticilerimiz de almış oldukları eğitimden memnun kaldıklarını ve kendilerinin de aşılama yapabileceklerini belirtmişlerdir.