İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından üzüm bağlarında feromon tuzak kontrolleri yapıldı.
Biyoteknik mücadele zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlerdir. Biyoteknik mücadele; feromon tuzak sistemleri veya cezbediciler, yumurtlamayı engelleyiciler, kısırlaştırıcılar, böcek gelişmesini engelleyiciler ve kısır böcek salma yöntemi gibi bazı doğal veya sentetik bileşik ya da yöntemler kullanılarak yapılır.
İlimizde 36 bin 400 dekar alanda üretilmekte olan sofralık üzüm çeşitleri Isparta Gemresi, Dimrit, Alfonso Lavelle, Michele Palieri, Royal, Red Globe, Prima ve Trakya İlkeren'dir. İl Müdürlüğü teknik personeli tarafından düzenli olarak bu bağ alanları hastalık ve zararlı yönetimi amacıyla kontrol edilmektedir. Bağ alanlarında en fazla ekonomik zarara yol açan Bağ Salkım Güvesi (Lobesia botrana)'nin kimyasal mücadele zamanının belirlenmesi amacıyla gözlem tuzakları yerleştirilmektedir.
Biyoteknik mücadele kapsamında 2023 yılında üreticilere dağıtılan feromon çubukların bağ entegre mücadele kapsamında etkisi değerlendirilmiştir. Tuzaklarla sağlanan başarıya istinaden 2024 yılında da bu uygulamaya devam edilmektedir.