GIDA GÜVENLİĞİ NEDİR?
Gıdalarda olabilecek fiziksel,kimyasal,biyolojik ve her türlü zararların ortadan kaldırılması için alınan tedbirler bütünüdür.
ÇİFTLİKTEN SOFRAYA GIDA GÜVENLİĞİ NEDİR?
Çiftlikten sofraya gıda, tüketiciye ulaşana kadar geçen sürede fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşımayan gıdadır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Bitkisel Üretim:
Bitkisel üretimde ürün için tavsiye edilen ruhsatlandırılmış ilaç, yeterli dozda, uygun aletle uygun zamanda kullanılmasıdır.
İlaçlamanın hasattan ne kadar önce yapılması gerektiğine dikkat edilmelidir. Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye mutlaka uyulmalıdır.
İzlenebilirliğin sağlanabilmesi için kayıt(hasat aralıkları, kullanılan ilaçla vs..) tutulmaldır.
Bitki yetiştirme (bakım, sulama, gübreleme vs..) teknikleri ile ürüne olumsuz etki yapmamaya dikkat edilmelidir.
Hayvansal Üretim:
Hayvan sağlığı için Bakanlıkça izin verilen ilaçlar, önerilen dozda kullanılmalıdır.
Veteriner ilaçları, veteriner hekim reçetesi olmadan kullanılmamalıdır.
Hayvanların aşıları düzenli ve zamanında veteriner hekimlere veya veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılmalıdır.
Hayvan hastalıkları ve sebebi belli olmayan hayvan ölümleri derhal köy muhtarı ya da İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirilmelidir. Hayvanların nakil ve ithalat işlemlerinde resmi veteriner hekim tarafından verilen veteriner sağlık raporu aranmalıdır.
Hayvanların ahır ve ağıllarının, taşıma araçlarının temizliğine özen gösterilmelidir.
İzlenebilirliğin sağlanabilmesi için kayıt (yem, ilaçlar, aşılar vs..) tutulmalıdır.
GIDA SANAYİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Gıda sanayicisi; ithal ettiği, işlediği, ürettiği ve dağıtımını yaptığı gıdanın , gıda güvenliği şartına uymaması durumunda ürünü pazardan geri çekmek ve bu konuda yetkili mercileri bilgilendirmek zorundadır.
Gıda maddesinin toptan ve perakende satış ve/veya dağıtım faaliyetlerinden sorumlu kişiler; gıda güvenliği şartlarına sahip olmayan ürünleri pazardan geri çekmek, yetkili merciler tarafından alınan tedbirler ile ilgili olarak işbirliği yapmak, gıdanın izlenebilirliğine katkıda bulunmak zorundadır.
Çalışma izni almış olan gıda işyeri, ürettikleri ürünler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ''Üretim İzin Belgesi '' almalıdır.
Üretilen ürün gıda güvenliği şartlarını sağlamalıdır.
Hijyenik uygulamalar takip edilmelidir.
İş yerinde izlenebilirliğin sağlanması amacıyla gerekli kayıtlar tutulmalıdır.
HACCP sistemi uygulanmalıdır.
Personele hijyen konusunda eğitim verilmelidir.
Ürünler gıda güvenliği ve kalitesine uygun olmalı yurt içi ve yurtdışı rekabet şansı tanınmalıdır.
DEPOLAMA VE DAĞITIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Dağıtıcı; ithal ettiği, depoladığı veya dağıtımını yaptığı gıda maddelerinin Türk Gıda Mevzuatı şartlarına uygunluğundan sorumludur.
Dağıtıcı; dağıttım veya depolama esnasında ürünün gıda güvenliği şartları sağlayacak şekilde muhafaza edilmelidir. İzlenebilirliğin sağlaması için gerekli kayıtlar tutulmalıdır.
Dağıtım esnasında riskli ürünlerde ( et, süt ürünleri vs..) soğuk zincirin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
Dağıtılan ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izni almış olmasına dikkat edilmelidir.
SATIŞ YERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Satışa sunulan ürünlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen üretim izni ve numarasını, ithal ürünlerde ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ithalat izin ve numarasının ürün etiketinde belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
Üretim izni ya da ithal izni olmayan ürünlerin satışa sunulması YASAKTIR.
Satışa sunulan son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
Gıda güvenliği şartlarını taşıyan ürünler satışa sunulmalı ve ürünlerin bu şartları devam ettirmesi sağlanmalıdır.
Ürüne has depolama, ambalajlama ve taşıma kurallarına uyulmalıdır.
Personele hijyen konusunda eğitim verilmelidir.
TÜKETİCİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
GIDA MADDESİ SATIN ALINIRKEN!!!...
Etiket Bilgilerini Dikkatle Kontrol Edin,...
Üretim İznine veya ithalat İzlenimine Dikkat Edin...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen üretim izni tarihi ve numarasının, eğer ürün ithal ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ve numarasının etikette yazıyor olmasına dikkat edilmelidir.
Son Tüketim Tarihini Kontrol Edin ...
Ambalaj üzerindeki ürünün son tüketim tarihi ve raf ömrü dikkatle okunmalıdır. Son tüketim tarihi geçmiş veya üretim izni olmayan ürünleri satan işyerleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine bildirilmelidir.
Ambalaj Kontrolü Yapın...
Bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş ,delinmiş, sızıntı yapmış ambalajlı gıda ürünleri risk taşıyabileceğinden dolayı satın alınmamalıdır.
Muhafaza Şartlarını Kontrol Edin...
Etiket üzerindeki uyarılara dikkat edilmeli ve her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem , ışık, koku vs..) satışa sunulup sunulmadığı kontrol edilmelidir.
Açıkta Satışa Sunulan Gıdaları Satın Almayın...
Taze meyve sebzeler ile uygun koşullarda satılan dökme gıdalar hariç, açıkta satılan ambalajsız gıdalar satın alınmamalıdır.