Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ISPARTA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ
    • GIDA VE YEM
    • İDARİ VE MALİ İŞLER
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • AKSU
    • ATABEY
    • EĞİRDİR
    • GELENDOST
    • GÖNEN
    • KEÇİBORLU
    • SENİRKENT
    • SÜTÇÜLER
    • ŞARKİKARAAĞAÇ
    • ULUBORLU
    • YALVAÇ
    • YENİŞARBADEMLİ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • HUKUK İŞLERİ
    • SİVİL SAVUNMA VE SEFERBERLİK HİZMETLERİ
    GÖREVLERİMİZ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    • İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • KAMU HİZMET STANDARTLARI
    • KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
  • E-HİZMETLER
    E - İŞLEMLER
    KURULUŞ MÜDÜRLÜKLERİ
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    BRİFİNGLER
    YATIRIM PROGRAMI İZLEME
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksIsparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Gıda Kontrol

GIDA GÜVENLİĞİ NEDİR?
Gıdalarda olabilecek fiziksel,kimyasal,biyolojik ve her türlü zararların ortadan kaldırılması için alınan tedbirler bütünüdür.

ÇİFTLİKTEN SOFRAYA GIDA GÜVENLİĞİ NEDİR?
Çiftlikten sofraya gıda, tüketiciye ulaşana kadar geçen sürede fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşımayan gıdadır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Bitkisel Üretim:
Bitkisel üretimde ürün için tavsiye edilen ruhsatlandırılmış ilaç, yeterli dozda, uygun aletle uygun zamanda kullanılmasıdır.
İlaçlamanın hasattan ne kadar önce yapılması gerektiğine dikkat edilmelidir. Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye mutlaka uyulmalıdır.
İzlenebilirliğin sağlanabilmesi için kayıt(hasat aralıkları, kullanılan ilaçla vs..) tutulmaldır.
Bitki yetiştirme (bakım, sulama, gübreleme vs..) teknikleri ile ürüne olumsuz etki yapmamaya dikkat edilmelidir.
Hayvansal Üretim:
Hayvan sağlığı için Bakanlıkça izin verilen ilaçlar, önerilen dozda kullanılmalıdır.
Veteriner ilaçları, veteriner hekim reçetesi olmadan kullanılmamalıdır.
Hayvanların aşıları düzenli ve zamanında veteriner hekimlere veya veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılmalıdır.
Hayvan hastalıkları ve sebebi belli olmayan hayvan ölümleri derhal köy muhtarı ya da İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirilmelidir. Hayvanların nakil ve ithalat işlemlerinde resmi veteriner hekim tarafından verilen veteriner sağlık raporu aranmalıdır.
Hayvanların ahır ve ağıllarının, taşıma araçlarının temizliğine özen gösterilmelidir.
İzlenebilirliğin sağlanabilmesi için kayıt (yem, ilaçlar, aşılar vs..) tutulmalıdır.
GIDA SANAYİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Gıda sanayicisi; ithal ettiği, işlediği, ürettiği ve dağıtımını yaptığı gıdanın , gıda güvenliği şartına uymaması durumunda ürünü pazardan geri çekmek ve bu konuda yetkili mercileri bilgilendirmek zorundadır.
Gıda maddesinin toptan ve perakende satış ve/veya dağıtım faaliyetlerinden sorumlu kişiler; gıda güvenliği şartlarına sahip olmayan ürünleri pazardan geri çekmek, yetkili merciler tarafından alınan tedbirler ile ilgili olarak işbirliği yapmak, gıdanın izlenebilirliğine katkıda bulunmak zorundadır.
Çalışma izni almış olan gıda işyeri, ürettikleri ürünler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ''Üretim İzin Belgesi '' almalıdır.
Üretilen ürün gıda güvenliği şartlarını sağlamalıdır.
Hijyenik uygulamalar takip edilmelidir.
İş yerinde izlenebilirliğin sağlanması amacıyla gerekli kayıtlar tutulmalıdır.
HACCP sistemi uygulanmalıdır.
Personele hijyen konusunda eğitim verilmelidir.
Ürünler gıda güvenliği ve kalitesine uygun olmalı yurt içi ve yurtdışı rekabet şansı tanınmalıdır.
DEPOLAMA VE DAĞITIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Dağıtıcı; ithal ettiği, depoladığı veya dağıtımını yaptığı gıda maddelerinin Türk Gıda Mevzuatı şartlarına uygunluğundan sorumludur.
Dağıtıcı; dağıttım veya depolama esnasında ürünün gıda güvenliği şartları sağlayacak şekilde muhafaza edilmelidir. İzlenebilirliğin sağlaması için gerekli kayıtlar tutulmalıdır.
Dağıtım esnasında riskli ürünlerde ( et, süt ürünleri vs..) soğuk zincirin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
Dağıtılan ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından  üretim izni almış olmasına dikkat edilmelidir.
SATIŞ YERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Satışa sunulan ürünlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca  verilen üretim izni ve numarasını, ithal ürünlerde ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ithalat izin ve numarasının ürün etiketinde belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
Üretim izni ya da ithal izni olmayan ürünlerin satışa sunulması YASAKTIR.
Satışa sunulan son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
Gıda güvenliği şartlarını taşıyan ürünler satışa sunulmalı ve ürünlerin bu şartları devam ettirmesi sağlanmalıdır.
Ürüne has depolama, ambalajlama ve taşıma kurallarına uyulmalıdır.
Personele hijyen konusunda eğitim verilmelidir.
TÜKETİCİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

GIDA MADDESİ SATIN ALINIRKEN!!!...
Etiket Bilgilerini Dikkatle Kontrol Edin,...
Üretim İznine veya ithalat İzlenimine Dikkat Edin...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen üretim izni tarihi ve numarasının, eğer ürün ithal ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ve numarasının etikette yazıyor olmasına dikkat edilmelidir.
Son Tüketim Tarihini Kontrol Edin ...
Ambalaj üzerindeki ürünün son tüketim tarihi ve raf ömrü dikkatle okunmalıdır. Son tüketim tarihi geçmiş veya üretim izni olmayan ürünleri satan işyerleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine bildirilmelidir.
Ambalaj Kontrolü Yapın...
Bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş ,delinmiş, sızıntı yapmış ambalajlı gıda ürünleri risk taşıyabileceğinden dolayı satın alınmamalıdır.
Muhafaza Şartlarını Kontrol Edin...
Etiket üzerindeki uyarılara dikkat edilmeli ve her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem , ışık, koku vs..) satışa sunulup sunulmadığı kontrol edilmelidir.
Açıkta Satışa Sunulan Gıdaları Satın Almayın...
Taze meyve sebzeler ile uygun koşullarda satılan dökme gıdalar hariç, açıkta satılan ambalajsız gıdalar satın alınmamalıdır.
 

                                                       GIDA İŞLETMELERİ DENETİMİ

                                                   

 YILLAR2022

2023

Üretim Yeri İşletme Sayısı

743


Üretim Yeri Denetim Sayısı

2319

Üretim Yeri Alınan Numune Sayısı

174
Satış - Toplu Tüketim Yeri İşletme Sayısı4235
Satış - Toplu Tüketim Yeri Denetim Sayısı7422​

Satış - Toplu Tüketim Yeri  Alınan Numune Numune Sayısı

193


​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​         ​

​Güvenli Gıdalar Hazırlamak İçin Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) Altın Kuralları

 

1.Güvenli olması için işlenmiş gıdaları tercih edin
Meyve ve sebzeler gibi bazı gıdalar doğal hallerinde en iyi iken diğer bazı gıda çeşitleri işlenmediği taktirde güvenli değillerdir. Örneğin her zaman için pastörize edilmiş sütü çiğ süte tercih etmelisin ve eğer seçme şansına sahip isen taze veya dondurulmuş ve iyonize radyoaktif ışınlardan geçirilmiş kümes hayvanlarını tüketmelisin. Alış verişe gittiğin zaman şunu aklından çıkarmamalısın gıdalar raf ömürlerinin uzatılması kadar güvenliklerinin arttırılması içinde bazı işlemlerden geçirilirler. Bazı gıdalar ise örneğin marul gibi çiğ tüketilirler ve bu gıdalar çok iyi yıkanmalıdırlar.
2.Gıdaları iyi pişirmelisin
Bir çok çiğ gıdalara; örneğin kümes hayvanlarına, etlere, yumurtalara ve pastörize edilmemiş sütlere bazı hastalıklara neden olabilen organizmalar bulaşabilir. İyi bir pişirme bu tür organizmaları öldürebilir fakat şunu unutmamalıyız ki pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 70 °C ye ulaşması gerekmektedir Eğer pişirilen tavuk etinin kemiklere yakın olan kısmı hala çiğ ise onu tekrar fırına koyup tamamen pişmesini sağlamalısın. Dondurulmuş etler, balık ve kümes hayvanlarının etleri pişirilmeden önce tamamen çözdürülmelidir.
3.Pişirilmiş gıdaları derhal tüketmelisin
Pişirilmiş gıdalar oda sıcaklığına kadar soğudukları zaman üzerilerindeki mikropların sayısı hızla artmaya başlar. Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini arttırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar henüz sıcakken tüketilmelidir.
4.Pişirilmiş gıdaları dikkatlice saklamalısın
Eğer yiyeceklerinizi önceden hazırlamak isterseniz veya artan yiyeceklerinizi saklamak isterseniz onları yeterince sıcak (yaklaşık 60 °C veya üstü) yada yeterince soğuk (yaklaşık 10 °C veya altında) tutabildiğinizden emin olmalısınız. Eğer pişirilmiş gıdalarınızı 4-5 saatten fazla saklamayı düşünüyorsanız bu kural hayati önem taşımaktadır. Bebekleriniz için hazırladığınız gıdaları hiç saklamamalısınız. Gıdalardan bulaşan hastalıklara neden olabilen bir çok durumun ortaya çıkmasını sağlayan en sık yapılan hata : çok miktarda sıcak gıdanın buzdolabına yerleştirilmesidir. Tıka basa doldurulmuş buzdolaplarında saklanan pişirilmiş gıdaların iç kısımları gerektiği kadar kısa sürede soğutulamaz ve eğer bu kısımlar uzun süre için 10 °C' nin üstünde kalırsa mikroplar kolayca gelişir, çabucak sayıları artar ve hastalık yapıcı seviyeye ulaşır
5. Pişirilmiş gıdaları yeterince tekrar ısıtmalısın
Saklama süresince üreyen mikroplara karşı en iyi korunma yöntemi bu gıdaları en iyi şekilde tekrar ısıtmaktır (uygun saklama koşulları mikropların büyümesini yavaşlatır fakat onları öldürmez). İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70 °C' ye ulaştırılmasıdır.
6. Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdaların bir biri ile temasından kaçınmalısın
Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir. Bu karşılıklı kontaminasyon pişirilmemiş bir kümes hayvanının etinin pişirilmiş bir gıda ile teması sayesinde direkt de olabilir. Bu göze çarpmayan bir durum olabilir. Örneğin pişmemiş bir tavuğu parçalamak için kullandığın tahtayı ve bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmamalısın, böylece hastalık yapıcı organizmaları tekrar pişmiş olan ete bulaştırabilirsin.
7. Ellerini tekrar tekrar yıkamalısın
Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerini güzelce yıkamalısın, özelliklede bebeklerin altını değiştikten ve tuvaleti kullandıktan sonra. Balık, et ve tavuk eti gibi çiğ gıdaları hazırladıktan sonra diğer gıdalara bu ellerinizle dokunmadan önce ellerinizi yıkamalısınız. Gıdaları hazırlamadan önce eğer elinde her hangi bir enfeksiyon varsa onun üzerini iyice kapattığından emin olmalısın.
Şunu unutmamalısın ki evde beslenen hayvanlar; köpekler, kediler, kuşlar ve özellikle kaplumbağalar genellikle hastalık yapıcı tehlikeli organizmaları üzerinde taşırlar ve bunlar sizin ellerinizden gıdalara bulaşabilir.
8. Bütün mutfak yüzeylerini temiz tutmalısın
Gıdalar kolayca kontamine olabildikleri için gıda hazırlanmasında kullanılan bütün yüzeyler temiz tutulmalıdır. Düşünün ki her bir gıda parçası, veya kırıntısı mikroplar için bir ortam teşkil eder. Tabak ve diğer aletlerle temas eden bezler sık sık değiştirilmeli ve tekrar kullanılmadan önce kaynatılmalıdır. Zemin temizliğinde kullanılan bezler diğerlerinden ayrı tutulmalı ve onlarda sık sık yıkanmalıdır.
9.Gıdalarınızı böceklerden, kemirgenlerden ve diğer hayvanlardan korumalısınız
Hayvanlar genellikle hastalık yapıcı mikroorganizmaları taşırlar ve bu mikroorganizmalar gıdalardan doğan bazı hastalıklara neden olurlar. En iyi koruma yöntemi gıdalarınızı kapalı kutularda saklamaktır.
10. Güvenli su kullanın
Gıdaları hazırlamak için temiz su kullanmak içmek kadar önemlidir. Eğer su kaynağı ile ilgili bir şüpheniz varsa gıdalara eklemeden önce kaynatmalısınız, veya içecekseniz buz haline getirebilirsiniz. Özellikle bebekler için hazırlayacağınız yiyeceklerde kullandığınız suya dikkat etmelisiniz.
 

İLETİŞİM

    Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Bahçelievler Mah. Süleyman Demirel Bulvarı No:71 32200 – ISPARTA

  • Telefon : 0 246 228 53 80 ( 81- 82 ) - 0 246 228 29 98

  • Faks : 0 246 228 53 88

  • E-Posta : isparta@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI