İLAÇLAMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Son yıllarda bazı elma bahçelerinde normalden daha fazla kurtlanma meydana geldiği yolunda şikâyetler alınmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalarda aşağıdaki konular tespit edilmiştir. Çiftçilerimizin belirtilen konulara dikkat ederek ilaçlamalarını yaparlarsa daha iyi sonuçlar alacakları açıktır. Tespit edilen konular;
1-) Ağaçların yaşlı olması, aşırı dallanma olması, boylarının yüksek olması ilaçlamanın yeterince iyi bir şekilde yapılmasını engellemektedir. Yapılan ilaçlamalar ağaçların tepe ve iç noktalarına yeterince ulaşmadığından, bahçelerdeki tespit edilen kurtlanmanın genellikle bu bölgelerde görülmesine neden olmuştur.
2-) Seyreltmenin yeterince iyi yapılamaması nedeniyle iki veya üç elmanın birleştiği yerlerde iç kurdu zararı görülmektedir.
3-) Gövde ve ana dallarda gövde kurdu veya başka nedenlerle meydana gelen yaralanmaların elma iç kurdu ve diğer zararlıların kışı geçirmesine konukçuluk etmektedir.
4-) İlaçlama aletlerinin kalibrasyonunun düzenli olarak yapılmaması sonucu iyi bir ilaçlama yapılmamaktadır. (meme ayarı, basınç ayarı)
5-) İç kurdu ilaçlamaları genellikle turbo atomizerle yapıldığından elma ağaçlarının tepe ve iç noktalarının iyi bir kaplama yapılmadığı, ilacın değmediği yerlerden kurt girişi olduğu tespit edilmiştir.
6-) Traktörün hızı ile ilaçlamanın dozu arasındaki ilişkiyi çiftçilerin yeterince kuramamış olması sonucu uygun dozda ve uygun hızda ilaçlamanın yapılmamaktadır.
7-) İlaçlama mahlulü hazırlarken doza dikkat etmeme, Çiftçilerin yaygın olarak kullandığı tonluk olarak tabir edilen, turbo atomizerlerin ölçülü kısımları 1000 litre olarak gösterilmesine rağmen çiftçiler suyu kapağa kadar doldurarak ilaçları hazırladıkları tespit edilmiştir. İlacı yine 1 ton suya göre ilaçlama aletinin içine koymaları, hazırlanan ilaçlı mahlulün oranının değişmesine, atılan ilacın dozunun düşmesine neden olmaktadır.
8-) İlaçlama zamanına uymama, İlaçlama zamanının tespitinde bazı çiftçiler tarafından uyulması gereken kıstaslara uyulmadığı görülmüştür. Tahmin ve erken uyarı metodlarına göre yapılan ilanlara bazı çiftçilerin uymadığı ve zamanında ilaçlamanın yapılmadığı gözlenmiştir.
9-) İlaçlama atılma zamanına dikkat edilmemesi, ilaçlamanın sabah çiğ kalktıktan sonra ya da akşamüzeri serinlikte yapılması gereken ilaçlamalar, bazı durumlarda zamanlamaya önem verilmemesi veya mecbur kalınmasından dolayı yağmurdan hemen sonra, rüzgarlı havalarda sabah erkenden yapılmakta veya ilaçlamanın meteorolojik uyarılara uymadan örneğin yağmur öncesi yapılması ilaçların etkinliğini düşürmektedir.
10-) Tavsiye edilen dozun üzerinde ilaç kullanılması nedeniyle hastalık ve zararlıların ilaçlara dayanıklılık kazanması, bu konuda çiftçilerin sürekli doz artırımı yaparak çözüm arayışlarına girmeleri ve ilaçlara karşı güvensizlik duymaları tespit edilmiştir.
11-) Çiftçilerin ilaçlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, ilaçların yağmurla yıkanması gibi konularda yanlış bilgilere sahip olması, etki sürelerinin kısalığına dair düşünceleri nedeniyle ilaçlama aralıklarını dikkate almadan sık ilaçlama yapmaları, kullanılan ilaçların yeterince etkili olmaması, dayanıklılık kazanması,
12-) Kullanılan ilaçlarda seçici davranılmaması, bazı çiftçilerimiz kullanılan ilaçlar hakkında yeterince bilgiye sahip olmadan ilaç seçimi yapmakta ve kullanmakta ve sonuçta da kurtlanma meydana gelmektedir.
13-) Ağacı büyüklüğüne göre ilaçlı mahlülün yeterince verilmemesi. Örneğin turbo atomizerlerle 1 ton ilaçlı mahlul ile büyük ağaçlarda Ağaç başına verilecek ilaçlı mahlulün 10-15 Lt'nin altına düşmemesi ve 1 ton ilaçlı mahlül ile 65-70 ağaç ilaçlanması gerekirken 100-120 ağaç ilaçlayarak ağaç başına düşecek dozu aşağı çekmeleri sonucu kurtlanmanın artması,
14-) İlaç karışımlarında, karışım tablosuna dikkat edilmemesi sonucu karışım nedeniyle ilaçlama tankının içinde ilaçlarda bozulma meydana gelmektedir.
15-) İlaçlı mahlulün hazırlandığı suyun pH'sının genellikle 7,5-8 den aşağı olmaması nedeniyle hazırlanan ilaçlarda bozulma meydana gelmektedir.