Sağım süt veren hayvanların memelerindeki sütün belirli aralıklarla alınması için uygulanan bir dizi işlem olarak tanımlanabilir. Süt inekleri genellikle sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez sağılırlar. Günlük süt sağımının aralıkları eşit olursa süt verimi önemli ölçüde artar.Sağım saatleri de mümkün olduğunca değiştirilmemelidir.Çok süt veren inekler ve meme başı gevşek yapılı olan inekler doğumun ilk aylarında sütünü akıttığından bu hayvanlarda günde üç kez sağım yapılabilir.
Sağım elle veya makinayla olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Sağım her ne şekilde yapılırsa yapılsın memedeki sütün tamamı sağılmalı, memede süt bırakılmalıdır.
Elle sağımda meme ucunun parmaklarla çekiştirilmesi ve avucun tam yumulması gibi hatalı sağımlar yapılmamalıdır. Ayrıca elle sağımda hayvana acı ve eziyet verilmemelidir.
Makineli sağımın esası vakum uygulayarak sütün memeden dışarı çıkarılmasıdır. Makinalı sağımda vakumun çok iyi ayarlanması ve memelerde süt bittikten sonra sağım tüplerinin çıkarılması gerekir. Yapılan fazla sağım memede kanamalara sebep olabilir.
Sağımda, sağım süresi de önemlidir. Hayvan sütünü indirdikten sonra 6-7 dakika içerisinde sağılması gerekir, aksi halde hayvan sütünü tam olarak sağdırmaz. Buna hayvan sütünü çekti denilir.
İyi yapılmayan sağımlardan dolayı memede kalan süt, memenin hastalanmasına sebep olur. Meme hastalıklarına "mastitis" diyoruz. Mastitise yakalanan hayvanın sütünde ve memesinde şu belirtiler görülür.
- Hayvanın memesinde şişlik, kızarıklık ve acı vardır.
- Hastalık ilerledikçe hayvanın ateşi yükselir. İştahı azalır ve süt verimi düşer.
- Memeden çıkan süt pıhtılı ve kanlıdır.
- Zamanında tedbir alınmaz ve meme tedavi edilmezse hayvanın memesi kör olur ve ileri safhalarda hayvanın ölümüyle bile sonuçlanabilir
- Bu nedenle meme hastalığının ilk belirtisi olan süt bozukluğu görülür görülmez hemen bir veteriner hekime müracaat edilerek tedaviye başlanmalıdır.
- Meme hastalığına yakalanan ve tedavi altına alınan hayvanların sütleri tedavi süresince tüketilmemelidir.
- Tedavide antibiyotikler kullanılmış ise sütler 3-4 gün süreyle maya tutmazlar.
Hayvanların mastitise yakalanma riskini azaltmak için;
1-Sağım öncesi ve sağım sonrası temizlik kurallarına uyulmalıdır.
2-Sağımda önce düveler, sonra sağlıklı inekler ve en sonunda da hastalıklı inekler sağılmalıdır.
3-Ahırda havalandırma, ışık ve temizlik devamlı sağlanmalıdır.
4-İneklerin yatacakları yer yeterli büyüklükte ve zemin düz olmalıdır.
5-Sağım makinaları temiz olmalı ve sağlıklı çalışmalıdır.
6-Ahırlarda karasinek, sivrisinek, bit, pire ve kene gibi haşerelerle mücadele edilmelidir.
7-Buzağı, düve ve ineklerin birbirlerini veya kendi kendilerini emmeleri önlenmelidir.
8-Sağmal hayvanların en az ayda bir kez mastitis yönünden kontrol edilmesi gerekir.
9-Sağımdan sonra memeler havlularla silinmeli ve meme başları derince bir kaba konmuş antiseptikli solüsyona batırılmalıdır.